Vihreän kullan kulttuuritie uudistui

Etelä-Savon virallinen matkailutie, Vihreän kullan kulttuuritie, on uudistettu. Sen varrelle on koottu 16 kohdetta, jotka esittelevät suomalaista metsäkulttuuria, metsähistoriaa sekä metsäsuhdetta. Uudistetulla reitillä matkailija voi pyörällä tai autolla ajaessaan kuunnella maksutonta opastusta omasta älypuhelimestaan.

Vihreän kullan kulttuuritie kulkee Mäntyharjusta Ristiinan, Puumalan, Sulkavan ja Savonlinnan kautta Punkaharjulle. Uudistettu reitti julkaistaan perjantaina 27. toukokuuta reitin 20-vuotisjuhlapäivän kunniaksi. Mäntyharjun Miekankosken kahvilassa pidettävässä tapahtumassa yleisö pääsee aikamatkalle menneeseen: Lönnrotin jalanjäljille sekä muinaisiin karhunpeijaispitoihin. Kello 14 alkava tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille.

Metsän mystiikkaa henkivä äänitarina ja mytologiaan liittyvää lisättyä todellisuutta

Matkailija pääsee tutustumaan Vihreän kullan kulttuuritiehen kiehtovan äänitarinan kautta. Siinä paikallisen metsäkulttuurin käännekohdat yhdistyvät metsän mystiikkaa henkiviin kansantarinoihin, jotka on kerätty Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistosta.

Alkukesällä julkaistava auto- ja pyörämatkailuun soveltuva äänitarina on ensimmäinen laatuaan.  Se tulee löytymään suomeksi ja englanniksi maksuttomasta Glopas-sovelluksesta. Tarina käynnistyy automaattisesti kohdetta lähestyttäessä ja avaa kuuntelijalle uudenlaisia näkökulmia reitin kohteisiin. Suomenkielisen tarinan lukevat Mikkelin teatterin näyttelijät Risto Kopperi ja Tuuli Anikari. Englanninkielisen version äänenä on Piritta Parkkari.

Reitti on myös koottu kattavaksi virtuaalireitiksi Outdoor Active -sivustolle. Virtuaalireitti on tulossa saataville myös englannin kielellä. Lisäksi kohteiden opastaulut uusitaan.

Historia herää henkiin myös Puumalan Sahanlahdessa, jossa pääsee tutustumaan sahayhdyskunnan historiaan sekä suomalaiseen mytologiaan lisätyn todellisuuden avulla. Matkailija voi muun muassa seurata koskella työskentelevien tukkimiesten toimia tai ihmetellä kalman väkeä vanhan ruumishuoneen luona. Sahanlahden historiaan ja mytologiaan liittyvä tarina tulee matkailijan nähtäville maksuttomaan SALMI AR-sovellukseen loppukesällä.

Uudistamisen taustalla kehittämishanke

Matkailutien uudistamisen taustalla on Vihreän kullan kulttuuritien kehittämishanke, jota toteuttavat yhdessä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk) ja Suomen Metsämuseo Lusto. Kaksivuotisen hankkeen tavoitteena on päivittää matkailutie tälle vuosikymmenelle erilaisten digitaalisten ratkaisujen avulla, vahvistaa reitin alueen matkailutoimijoiden yhteistyötä sekä pidentää matkailijoiden viipymää alueella.

Lisätietoja:  

Jade Hirvonen, Vihreän kullan kulttuuritien kehittämishankkeen projektipäällikkö, Xamk
jade.hirvonen(a)xamk.fi
040 167 6918

Marko Rikala, amanuenssi, Suomen Metsämuseo Lusto
marko.rikala(a)lusto.fi
044 25 174 40

Hankkeen verkkosivut: https://www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitys/vihrean-kullan-kulttuuritie/

Virtuaalireitti Outdoor Activessa: https://www.outdooractive.com/fi/route/maisemareitti/etelae-savo/vihreaen-kullan-kulttuuritie/67216445/

Takaisin