Kiertonäyttelytarjonta

Lusto tarjoaa kiertoon näyttelyitä metsäsuhteista, metsäkulttuurista ja metsähistoriasta.

Tutustu tarjontaan ja kysy lisää:
vastaava tuottaja Sami Juola, p. 050 320 7577, sami.juola@lusto.fi

Metsie

Metsäsuhdekuvia ja -tarinoita

Metsie-valokuvanäyttely kertoo nykysuomalaisten suhteista metsään. Luston Metsie-keruussa 2017–2018 ihmisiä innostettiin valokuvaamaan itselleen rakasta tai tyypillistä tekemistä metsässä ja kertomaan kuvatekstissä metsäsuhteestaan.

Kuvia saatiin eri puolilta maata, eri-ikäisiltä suomalaisilta, joita yhdistää rakkaus metsiin. Kuvan lähettäneiden joukossa on tunnettuja henkilöitä, kuten presidentti Sauli Niinistö. Metsie-valokuvanäyttely osoittaa, miten tärkeä ja rakas metsä meille suomalaisille on taustasta, ammatista tai asuinpaikasta riippumatta.

Metsie-näyttelyn on tuottanut Suomen Metsämuseo Lusto.

Näyttelyseiniä hämyisessä tilassa. Seinillä ihmisten ottamia selfieitä.

Näyttelyn sisältö 
 • 20 kpl re-board materiaalille pohjustettua metsie-kuvakoostetta, jotka sisältävät metsie-kuvien lyhyet tarinat (13 kpl 62 x 156cm; 6 kpl 78 x 130cm; 1 kpl 78 x 78cm).
 • Viisikulmainen rakenne, joka koostuu reboard-materiaalille pohjustetuista kuvista. Rakenteessa on näyttelyn johdantoteksti ja metsie-kuvia rinnastettuina Luston valokuvakokoelmien vanhoihin kuviin ihmisen ja metsän suhteesta. Rakenteen koko: korkeus 200 cm, leveys 245 cm, pituus 184 cm.
 • Tekstit suomeksi ja englanniksi
 • Näyttelyyn voi halutessaan liittää myös metsäsuhdekuutiot. Metsäsuhdekuutiot (9 kpl) pohjautuvat Luston järjestämiin metsäsuhdetyöpajoihin, joissa metsäalalla työskentelevät pohtivat pieninä ryhminä metsäsuhdettaan niin henkilökohtaisesti, työssään kuin metsäalan kautta. Metsäsuhdekuutiot kuvaavat viiden eri metsäammattilaisryhmän keskusteluista esiin nousevaa metsäsuhdetta iskulausein, sitaatein, esinein ja metsämaisemin. Kuudentena palasena pelissä on mukana Lusto itse. Metsäsuhdekuutiot kasaamalla syntyy kokonaiskuvia erilaisista metsistä.

Susi, saha ja GPS

Suomalaista metsämuseohistoriaa

 

Käsitykset siitä, millainen metsämuseon pitäisi olla, ovat vaihdelleet. Metsäkulttuuri muuttuu, elää ja kehittyy ajassa, kuten myös käsitys metsämuseosta ja sen tehtävistä.

Lähikuva pahvisesta, luonnollisen kokoisesta sudesta.

Valtakunnallisen metsäkulttuurin erikoismuseo Luston avaaminen Punkaharjulle vuonna 1994 oli osa erilaisten metsämuseohankkeiden pitkää historiaa. Susi, saha ja GPS -näyttelyssä palataan suomalaisen metsämuseotoiminnan alkujuurille. Näyttelyssä kerrotaan erilaisten metsämuseohankkeiden yli satavuotisesta historiasta, ja nähdään myös, millaista on moderni metsämuseotyö.

Näyttelyn on tuottanut Suomen Metsämuseo Lusto Metsämiesten Säätiön rahoituksella.

Näyttelyn sisältö 
 • 10 kpl re-board-materiaalille pohjustettua teksti-kuva -ständiä
 • Kooltaan L 100 cm x K 200 cm, seisovat omilla jalustoillaan
 • Lisäksi mukana on yksi re-boardille pohjustettu susi
 • Tekstit suomeksi ja englanniksi

Ständit on mahdollista laittaa myös selät vastakkain, jolloin näyttely vie entistä vähemmän tilaa. Esineistöä näyttelyyn voi halutessaan valita oman museon kokoelmista ja nostaa näyttelyn avulla esiin oman museon metsäkulttuuriin kytkeytyvää historiaa ja toimintaa. Näyttelymateriaalit on pakattu kahteen vanerilaatikkoon (200,0 kg, 3,075 m³). Näyttely on helppo pystyttää ja ohjeet tulevat mukana.

Metsä josta itseni löysin

Metsäteknikko Pentti Väänäsen valokuvia Ilomantsin saloilta 1950–1980

Pentti Väänänen (1926–2008) teki elämäntyönsä Metsähallituksen Ilomantsin hoitoalueen metsäteknikkona. Intohimoisena valokuvauksen harrastajana hän kantoi työmailla aina kameraa ja ikuisti kuviinsa niin arkisen työn savotoilla kuin metsätalouden haastavat murrosvuodet.

Väänäsellä oli voimakas palo näkemänsä ja kokemansa tallentamiseen. Hän oli monella tapaa uranuurtaja ikuistaessaan arkisia työtapoja ja tilanteita ennen kuin niiden arvo historiallisessa kontekstissa täysin ymmärrettiin.

Valokuvien kuvatekstit ovat Pentti Väänäsen itsensä kirjoittamia. Näyttelyn on tuottanut Suomen Metsämuseo Lusto.

Vanha valokuva miehestä, joka tuulettaa kädet ylhäällä puupinon takana. Toisessa kädessä miehellä on pokasaha, ja hänen ilmeensä on iloinen.

Näyttelyn sisältö 
 • 37 kpl KapaFix-materiaalille pohjustettua, kehystettyä mustavalkoista kuva- tai kuva- ja tekstiplanssia
 • Kooltaan 92 cm x 92 cm tai 80 cm x 115 cm
 • Sisältää johdannon näyttelyyn sekä elämäkerrallisen tekstiplanssin
 • Yksittäisiä isoja kuvasuurennosplansseja sekä useasta kuvasta koostuvia kuvakollaasiplansseja kuvatekstien kera
 • Kuvatekstit ovat Pentti Väänäsen omia
 • Plansseissa on yhteensä 61 kpl mustavalkokuvan suurennosta sekä Väänäsen omat kuvatekstit
 • Tekstit suomeksi ja englanniksi