New Standards tuo Puutalojen tarinan Lustoon

Vuoden 2021 Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa esitelty näyttely Puutalo Oy:n rikkaasta historiasta jatkaa kotimaankiertuettaan.

Suomen paviljongissa vuonna 2021 ensiesiintymisensä tehnyt New Standards on jälleen nähtävillä. Biennaalin jälkeen näyttely on vieraillut Arkkitehtuurimuseossa ja seuraavaksi puutalorakentamiseen pääsee tutustumaan 28.4.–3.9.2023 Suomen Metsämuseo Lustossa.

New Standards kertoo ainutlaatuisen tarinan suomalaisten puuelementtitalojen maailmanvalloituksesta toisen maailmansodan jälkeen. Vuonna 1940 perustettu Puutalo Oy rakensi alun perin uusia koteja Karjalan evakoille, mutta kasvoi alle vuosikymmenessä kansainväliseksi vientiorganisaatioksi. Repertuaariin kuului niin pientalot kuin koulut, asuntolat ja sairaalatkin, joiden vaatimaton ulkokuori piti sisällään merkittäviä innovaatioita.

Laura Bergerin, Philip Tidwellin ja Kristo Vesikansan kuratoima näyttely kertoo teollisesti valmistettavan puutalotyypin huippuvuosista ja Lustossa New Standards saa täydennystä museon kokoelmista löytyvistä Maununnevan koulun osista. Vuonna 1955 valmistunut ja 2021 purettu Maununnevan koulu oli harvinainen suomalaisesimerkki Puutalo Oy:n esivalmistetuista kouluista. Arkkitehtonisesti arvokkaasta koulurakennuksesta voit lukea lisää Bergerin, Tidwellin ja Vesikansan artikkelista tästä linkistä.

Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon Venetsian 17. arkkitehtuuribiennaaliin tuottama näyttely esittelee runsaasti ennen näkemätöntä arkistomateriaalia, ja palkitun valokuvaajan Juuso Westerlundin näyttelyä varten toteuttama teossarja paljastaa, miltä elämä Puutaloissa eri puolilla maailmaa tänä päivänä näyttää. Kahdeksankymmenen vuoden aikana talot ovat todistaneet kestävyytensä ja kykynsä palvella käyttäjiään muuttuvissa tarpeissa ja erilaisissa olosuhteissa.

Näyttelyn avajaisia edeltää Luston ja Arkkitehtuurimuseon yhteistyössä järjestämä Puurakentamisen aika -seminaari, jossa pureudutaan puurakentamisen historiaan, nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Lue lisää tapahtumasta täältä.

Tutustu New Standards -näyttelyyn verkossa tästä linkistä.

 

Lisätietoja:

Eeva Kyllönen, Suomen Metsämuseo Lusto, vastaava tuottaja

eeva.kyllonen@lusto.fi, p. 044 034510

Takaisin