Suomalaisten metsäsuhteiden vuosi: kesäkuu

Usein kävelylenkki vie metsään katsomaan syksyllä ruskaa, talvella lunta puiden oksilla, kevääntuloa, onko puro vapautunut jo jääpeitteestään ja kesän tullen metsän antimia.

Metsäsuhteet yhteiskunnallisessa muutoksessa -tutkimushankkeemme järjesti yhdessä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Suomen Metsämuseo Luston vuonna 2020 kaikille avoimen Suhteeni metsään -kirjoituskeruun. Keruussa toivoimme kuvauksia siitä, millainen on suomalaisten suhde metsään. Keruu tuotti yli 300 vastausta.

Monessa kirjoituksessa ovat vuodenajat läsnä: metsässä tehdään eri asioita eri vuodenaikoina ja vuodenaikojen seuraaminen itsessään on monelle mieluisaa. Vuoden 2021 aikana tuomme kuukausittaisissa blogiteksteissä esiin, millainen on suomalaisten metsän vuosi eri vuodenaikoina. Kesällä metsissä nautitaan luonnosta, maisemista ja liikkumisesta, mutta tehdään myös työtä puita istuttaen, marjastaen ja sienestäen. Kursivoidut tekstit ovat sitaatteja kirjoittajien teksteistä.

Kesäkuu

Rakastan sinua, kesäinen metsä. Vihreys ympäröi minua ja puut puhelevat havinallaan ja huminallaan. Ilmassa kiirii monien lintujen konsertti. Ketunleivät maistuvat suloisen kirpeiltä kielelläni.

Kesällä metsässä vietetään paljon aikaa. Kesämetsässä liikutaan, haistellaan, kuunnellaan, retkeillään, tehdään metsätöitä, marjastetaan, sienestetään. Metsä liittyy myös juhannukseen ja sen valmisteluihin.

Kesällä kuivalla kangasmaalla tuoksuu jäkälä, puun pihka ja karikkeet. Suopursu kukkii valkoisena harsona puiden juurilla. Koivun lehtiin voi upottaa nenänsä ja tuoksutella kesää. Juhannussaunaan sidotaan vasta. Lapsena pienet koivut myös laitettiin oven pieleen. Sauna lämpiää ja savu leviää yli pihan. Uimaan mennessä kuivat kävyt ja männyn neulaset pistelevät jalkapohjia.

Saunavasta roikkuu ruskealla hirsiseinällä.

Kuva: Tuulikki Halla

Moni suomalainen viettää juhannuksen mökillä, joko omalla, vuokratulla tai vaikka kyläillen suvun tai ystävien mökillä. Erityisesti oman mökin omistajille juhannus saattaa merkitä monta viikkoa jatkuvan mökkielämän alkua. Kesämökillä metsä tulee lähemmäs kuin vakituisessa asuinpaikassa. Mökkimetsä onkin usein aivan erityislaatuinen omine piirteinensä. Monet mökkimetsistä ovat juuri kesämetsiä, joissa ei ole koskaan käytykään talvella.

Tuulikki Halla, Reetta Karhunkorva, Jaana Laine ja Meeri Kataja,
Metsäsuhteet yhteiskunnallisessa muutoksessa -tutkimushanke

Lisätietoja tutkimushankkeesta

Takaisin