Lusto kohteena
Luston näyttelyt, kokoelmat, tapahtumat, työnäytökset ja teemapäivät kertovat monipuolisesti metsästä ja metsän merkityksestä suomalaisten elämässä. Ihmisen ja metsän suhde Suomessa on ainutlaatuinen – metsä asuu meissä.
Ajomies-patsas
Luston piha-alueella kävijää tervehtii ensimmäisenä Herman Joutsenen Ajomies-patsas. Luonnollista kokoa oleva veistos on kunnianosoitus metsätyössä puurtaneelle työparille, miehelle ja suomenhevoselle.
Grillikatos
Luston metsän siimeksessä sijaitsee grillikatos, jossa voi paistaa maistuvat makkarat nuotion äärellä. Puut grillikatoksessa on valmiina, pakkaathan mukaan omat retkieväät sekä tulentekovälineet.
Museokauppa
Museokaupassa tuoksuu terva ja maistuu metsä. Myynnissä on metsään liittyviä, pääosin kotimaisia laatutuotteita. Valikoimista löytyy koriste- ja käyttöesineitä, koruja, leluja, pelejä, tekstiilejä, kortteja, kirjoja ja erikoisnäyttelyiden teematuotteita. Museokauppa on uudistettu Luston uudistuksen myötä vuonna 2024.
Museoravintola Lusto
Hyvää ruokaa Saimaan rannalla huippukokki Ilkka Lääverin johdolla.
Arkkitehtuuri
Vuonna 1994 valmistunut Lusto-rakennus on valittu näytteeksi suomalaisesta 1900-luvun modernista arkkitehtuurista. Lehtikuusella vuoratun betonirunkoisen rakennuksen pääsuunnittelijat ovat arkkitehdit Rainer Mahlamäki ja Ilmari Lahdelma. Alkuperäinen Lusto-rakennus on nimensä mukaisesti pyöreä, kuten puun vuosirengas.
Luston laajennusosa avattiin yleisölle vuonna 2008, ja uusien rakennusmääräysten myötä rakentamisessa pystyttiin käyttämään runsaammin puuta, muun muassa rungossa.
Luston näyttelytilat poikkeavat perinteisestä, neutraalista museotilasta, sillä niissä on pyritty jatkamaan metsän vaikutelmaa esimerkiksi vaihtelevan valaistuksen sekä erikorkuisten ja -muotoisten tilojen avulla.
Kestävä matkailu
Luston strategian mukaisesti arvomme on kestävyys aitouden ja rohkeuden ohella. Haluamme elää kuten opetamme, joten panostamme kestäviin valintoihin kaikessa toiminnassamme.
Periaate 1:
Suosittelemme käyttämään julkista liikennettä
Lusto on ympäristötietoiselle kotimaanmatkaajalle oiva kohde, sillä Luston junaseisake on vain noin 100 metrin päässä museon sisäänkäynnistä. Useampi junavuoro päivässä mahdollistaa esimerkiksi päiväretken pääkaupunkiseudulta Lustoon siten, että illaksi ehtii takaisin Helsinkiin.
Periaate 2:
Tuotamme omaa aurinkoenergiaa
Syksyllä 2018 Lusto otti käyttöön oman aurinkosähkövoimalan. Voimalan 250 aurinkopaneelista saatava huipputeho on yhteensä 68 kWp, joka mahdollistaa noin 10 prosentin vuotuisen omavaraisuusasteen sähköntuotannossa. Voimala hyödyntää uusinta älytekniikkaa, joka optimoi ja seuraa energiantuotantoa paneelikohtaisesti sekä parantaa järjestelmän paloturvallisuutta.
Periaate 3:
Huomioimme energiatehokkuuden
Energiatehokkuuteen kiinnitämme huomiota säätämällä kiinteistötekniikkaa. Lusto käyttää paikallisen aluelämpöyrityksen tuottamaa uusiutuvaa bioenergiaa.
Periaate 4:
Opastamme kestävän kehityksen polulle
Museo tarjoaa vuosittain koululaistyöpajoja, joissa on vahvasti mukana ympäristöajattelu ja kestävä kehitys. Käytännössä tämä näkyy muun muassa työpajojen teemoissa sekä esimerkiksi askartelumateriaaleissa, joissa suositaan ekologisia luonnonmateriaaleja, aina kun mahdollista.
Periaate 5:
Suosimme kotimaisia ja ympäristöystävällisiä tuotteita
Museokauppa Luston Puodissa on myynnissä metsään liittyviä, pääosin kotimaisia laatutuotteita. Tuotevalikoimassa suositaan lähialueiden tuottajien tuotteita ympäristönäkökulmat ja kotimaisuus huomioiden.
Periaate 6:
Kannustamme kiertotalouteen
Jätteiden lajittelu on museossamme kattavaa ja kierrätys tehokasta.