Visakoivu – pirun hyvä puu! Suomen metsien harvinaisen luonnonoikun tarina laajasti esillä Lustossa
Kuvittele puu, joka on niin kova, kaunis ja täynnä luonnetta, että sitä on kutsuttu pirun puristamaksi. Visakoivu ei ole vain erikoisuus – se on suomalaisen luonnon ja muotoilun supermateriaali.
Luston uusi erikoisnäyttely Visakoivu – Pirun puristama puu avaa tämän metsien harvinaisuuden koko kirjon: visakoivun tutkimusta, kasvatusta ja hoitoa, talonpoikaisia esineitä, kansallisromanttista jugendia, koskettavia sota-ajan puhdetöitä, visamuotoilun klassikoita, nykydesignia sekä Aalto-yliopiston Puustudion opiskelijoiden tulevaisuusvisioita visasta.
”Visakoivun moniulotteinen tarina on imaissut mukanaan. On ollut kiehtovaa perehtyä siihen, miten tämä erikoispuu on kietoutunut osaksi suomalaisuutta.”
— Reetta Karhunkorva, tutkimuspäällikkö, metsäsuhdetutkija, Suomen Metsämuseo Lusto
Visakoivu on kansallispuumme rauduskoivun perinnöllinen muunnos, jonka puuaineessa on poikkeuksellisen koristeellista, ruskeaa kuviointia. Tätä visautumista aiheuttaa rungon kasvusolukon, jällen, epänormaali jakautuminen. Lopputuloksena on ainutlaatuinen, mutkitteleva syykuvio – luonnon oma taideteos. Ainutlaatuisuutensa vuoksi visakoivua on pidetty Suomen arvokkaimpana puuna kautta aikojen. Luontaisesti sitä esiintyy vain melko suppealla alueella Pohjois- ja Itä-Euroopassa.
Visakoivun mysteeri kiehtoi tutkijoita pitkään. Sen ratkaisi ensimmäisenä maailmassa professori Olli Heikinheimo, joka osoitti jo vuonna 1929, että visautuminen on periytyvä ominaisuus – visan arvoitus oli ratkaistu.
“Suomen metsissä kasvaa mystinen puu, johon harva on retkillään törmännyt. Se on ollut vuosisatojen ajan etsityin – ja arvokkain. Nyt, sadan vuoden tutkimus- ja kehitystyön jälkeen, Suomesta on tullut visankasvatuksen suurmaa.”
— Anneli Viherä-Aarnio, MMT, FM, Luonnonvarakeskuksen emeritakoivututkija
Luston näyttely mahdollistaa ainutlaatuisella tavalla myös tutustumisen visakoivuun luonnon keskellä, kansallismaisemassa. Luston läheisyydessä sijaitsevat Luonnonvarakeskuksen Punkaharjun Tutkimuspuiston visakoivikot ja siellä opastetut havaintokohteet kutsuvat astumaan visan maailmaan elävänä ympäristönä.
Näyttely on toteutettu Suomen parhaimpien visa-asiantuntijoiden ja osaajien sekä laajan yhteistyöverkoston voimin: Suomen Metsämuseo Lusto, Aalto-yliopisto, Luonnonvarakeskus, Pro Puu ry., Suomen käsityön museo ja Visaseura ry.
Lisätietoja:
Tutkimuspäällikkö Reetta Karhunkorva, 050 328 9644, reetta.karhunkorva@lusto.fi
MMT, FM Anneli Viherä-Aarnio, Annelivihe@outlook.com