METSIE – Metsäsuhdekuvia ja -tarinoita
TIEDOTE
18.2.2019 Punkaharju
METSIE – Metsäsuhdekuvia ja -tarinoita
Suomen Metsämuseo Lusto 19.2.2019–12.1.2020
Metsie-valokuvanäyttely kertoo nykysuomalaisten suhteista metsään. Luston Metsie-keruussa 2017–2018 ihmisiä innostettiin valokuvaamaan itselleen rakasta tai tyypillistä tekemistä metsässä ja kertomaan kuvatekstissä metsäsuhteestaan. Metsieitä eli metsä-selfieitä on kertynyt tähän mennessä yli 160 kappaletta ja ne on tallennettu Luston kokoelmiin osaksi metsäkulttuuriperintöä.
Kuvia saatiin eri puolilta maata, eri-ikäisiltä suomalaisilta, joita yhdistää rakkaus metsiin. Kuvan lähettäneiden joukossa on tunnettuja henkilöitä, kuten presidentti Sauli Niinistö ja toimittaja Jani Halme. Sosiaalisesta mediasta tuttu somekoira Seppo on myös mukana näyttelyssä.
Luston vastaavan metsäkulttuuriasiantuntijan Reetta Karhunkorvan mukaan metsäsuhdekuvista ja -tarinoista löytyy hämmentävän samankaltaisia ja toistuvia teemoja. Tyypillisesti suomalaiset rauhoittuvat, rentoutuvat ja vapautuvat metsässä, sillä siellä saa olla oma itsensä.
“Metsän sylissä. Metsä on ollut täällä paljon ennen minua. Se jää tänne myös minun jälkeeni. Asioille ja ajalle tulee mittasuhteet, joissa arki asettuu pienemmäksi.”
Metsäsuhteen rakennusaineksina ovat usein lapsuusmuistot ja metsäleikit, mutta metsän voi löytää aikuisena uudelleen. Metsässä viihdytään sekä yksin että seurassa – erityisen hyvin oman perheen tai koirien ja hevosten kanssa.
”Tytär on ollut monella metsäreissulla mukana. Minusta on tärkeää, että lapsi oppii kulkemaan luonnossa, kunnioittamaan luontoa ja nauttimaan siitä. Elämyksiä löytyy läheltäkin!”
Myös monet metsäammattilaiset osallistuivat kuvakeruuseen. Näistä kuvista välittyy rakkaus omia metsiä kohtaan, ja niitä hoidetaan pitkäjänteisesti, luontoa vaalien: ”Vaikka metsässä teen töitä, sinne vapaa-ajallakin mielelläni menen.”
Metsie-valokuvanäyttely osoittaa miten tärkeä ja rakas metsä meille suomalaisille on taustasta, ammatista tai asuinpaikasta riippumatta. Metsäkulttuurin valtakunnallisena erikoismuseona Luston tehtävä on vahvistaa suhteita metsään. Monimuotoinen suomalainen metsäsuhde valittiin Luston aloitteesta elävän perinnön kansalliseen luetteloon ensimmäisten ilmiöiden joukossa vuonna 2017.
Metsie-näyttelyn on tuottanut Lusto – Suomen Metsämuseo. Näyttely päättyy Lustossa 12.1.2020, jonka jälkeen sitä tarjotaan eteenpäin kiertoon muihin kohteisiin.
Tiedote- ja kuvamateriaali: www.lusto.fi/yhteystiedot/medialle
Lisätietoja:
Vastaava metsäkulttuuriasiantuntija Reetta Karhunkorva, Lusto – Suomen Metsämuseo
p. 050 328 9644, reetta.karhunkorva@lusto.fi
Takaisin