Metsähistorian tutkijaseminaari 2025 ja Vuosilusto 16 / 2026 – Call for Papers

Määrittele metsä

Metsähistorian tutkijaseminaari 2025 ja Vuosilusto 16 / 2026 – Call for Papers 31.5.

Metsät ovat olennainen osa suomalaista elinympäristöä, kulttuuria, elinkeinoja, historiaa ja elämäntapaa, ja siksi niillä on ollut aina valtava määrä merkityksiä. Metsät on ymmärretty luonnonvaraksi, ihmisen raaka-ainevarastoksi ja resurssiksi, ekosysteemiksi, omaisuudeksi, elannoksi, henkisen hyvinvoinnin lähteeksi, muistojen, kokemusten tai tunteiden kohteiksi. Metsiä on siis määritelty, tutkittu ja tarkasteltu erilaisista näkökulmista, perinteistä ja tarpeista käsin sekä eri tieteenaloilla.

Ihmisten, yhteisöjen ja yhteiskunnan metsäkäsitykset ja metsän määritelmät muuttuvat ajassa. Metsän määritelmiin vaikuttavat monet laajemmat kontekstit, kuten toisistaan eroavat perinteet, yhteiskuntien ja yhteisöjen arvot tai erilaiset paradigmat ja tutkimusnäkökulmat.

Metsistä ja niihin liittyvistä tavoitteista on myös aina käyty keskustelua yhteiskunnassa ja siihen on vaikuttanut se, miten kukin metsän määrittelee. Metsäkeskustelu on julkista, moniarvoista ja moninäkökulmaista neuvottelua siitä, mitä merkityksiä metsillä on ihmisille, yhteisöille ja yhteiskunnalle Suomessa ja globaalisti, millaiset metsäsuhteet ovat kestäviä, tai miten ja kuka metsiä Suomessa voi ja saa käyttää. Metsäkeskustelussa ovat läsnä erilaiset metsäsuhteet, metsäkäsitykset ja metsän määritelmät historiallisine ja kulttuurisine juurineen. Konsensus vallitsee kuitenkin siitä, että metsäsuhteemme ja metsiin liittyvät tavoitteemme ovat erilaisia, jopa ristikkäisiä ja niitä tulee silti voida sovittaa yhteen.

Mikä on metsä? Miten se on määritelty tai käsitetty eri aikoina ja eri yhteyksissä?

Suomen Metsämuseo Lusto, Metsähistorian Seura ja Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitos järjestävät 7.11.2025 Jyväskylässä metsähistorian tutkijaseminaarin, joka käsittelee metsän määrittelyä.

Vuonna 2026 Lusto ja Metsähistorian Seura julkaisevat samaa aihepiiriä käsittelevän aikakauskirjan Vuosilusto 16. Vuosilusto on Suomen Metsämuseo Luston (www.lusto.fi) ja Metsähistorian Seuran (www.metsahistoria.fi) joka toinen vuosi ilmestyvä metsähistorian, -perinteen ja -kulttuurin vertaisarvioitu tieteellinen julkaisu (Julkaisufoorumin luokitus 1).

Kutsumme seminaarin puhujiksi ja Vuosiluston kirjoittajiksi eri tieteenalojen tutkijoita, joiden tutkimusaiheet, -näkökulmat tai -aineistot liittyvät metsän määrittelyyn ja metsäkäsityksiin eri aikoina ja eri yhteyksissä.

Suomen-, ruotsin- tai englanninkieliset abstraktit (enintään yksi A4) pyydetään lähettämään dosentti Heikki Roiko-Jokelalle (heikki.roiko-jokela@jyu.fi) 31.5.2025 mennessä. Abstraktin voi tarjota joko seminaariesitelmästä, Vuosilusto-artikkelista tai molemmista. Toimikunta valitsee abstraktien perusteella seminaariin pyydettävät esitelmät ja/tai Vuosilusto-artikkelit. Lopullisten julkaistavien artikkeleiden ohjeellinen kokonaispituus on 25000–30000 merkkiä, ja ne hyväksytään referee-menettelyllä.

Tutkijaseminaari- ja Vuosilusto-toimikunta: dos. Heikki Roiko-Jokela, dos. Leena Paaskoski, FM Reetta Karhunkorva ja MMT Anneli Viherä-Aarnio.

Suomen Metsämuseo Lusto on Punkaharjulla tukikohtaansa pitävä valtakunnallinen metsäkulttuurin vastuumuseo, joka vahvistaa suhteita metsään ja metsäkulttuurin yhteiskunnallista vaikuttavuutta Suomessa. Luston tavoitteena on olla metsäkulttuurin ja -kulttuuriperinnön paras asiantuntija, monipuolisen ja luotettavan metsätiedon välittäjä sekä hyvin tunnettu matkailukohde Suomessa. http://www.lusto.fi/

Metsähistorian Seura edistää laaja-alaisesti ja monitieteisesti metsähistorian ja -perinteen tutkimusta, tallennusta ja harrastusta. Se toimii metsähistorian tutkijoiden ja harrastajien sekä metsäalan ammattilaisten verkostona. Oletko kiinnostunut seuran jäsenyydestä? http://www.metsahistoria.fi/fi/jasenasiat

Takaisin