Miehen työ – Suomi taitekohdassa 1970

Näyttely pohjautuu Metsäntutkimuslaitoksen Suomalainen metsätyömies -tutkimusraporttiin ja sen yhteydessä koottuun laajaan, dokumentaariseen valokuva-aineistoon vuosilta 1970–1971. Valokuva-aineiston kuvaajat olivat Erkki Heikinheimo ja Aarne Reunala. Näyttelyssä on esillä noin 100 mustavalkoista, koskettavaa valokuvaa.

Näyttely oli esillä Lustossa 13.3.2022 saakka.

Lustolaisten vinkit näyttelyyn

1970-luvun ajankuva

”Arkisen metsätyön lisäksi näyttelyn kuvissa näkee vilauksen myös metsämiesten vapaa-ajasta: lämminhenkisiä kuvia puolisoista ja lapsikatraista. Tunnelmalliset tuokiokuvat 1970-luvun Suomesta ovat voimakkaita ajankuvia. Näyttely tarjoaakin kiehtovan nostalgiamatkan menneeseen aikaan, jolloin maaseutu tyhjeni, lähiöt syntyivät ja suosituin tv-ohjelma oli Lauantaitanssit.”

Johanna-Lehto Vahtera, vastaava sisältöasiantuntija

Miehen työ -kirjan kansi, jossa metsätyömies istuu tauolla juuri kaatamansa puun päällä.

Miehen työ -kirja

”Metsäkustannuksen kanssa yhteistyössä toteutettu valokuvakirja täydentää Luston näyttelykokonaisuutta ja hyödyntää Reunalan ja Heikinheimon dokumentaarista valokuva-aineistoa. Kirjassa palataan viiden vuosikymmenen takaisten kuvien kautta metsätyömiesten arkeen ja samalla luodaan silmäys metsätyön ja metsätyöntekijöiden kokemiin muutoksiin 1970-luvulta nykypäivään.”

Marko Rikala, amanuenssi, kirjan toimittaja

Miehen työ -kirja on ostettavissa paikan päältä Luston Puodista.

Metsien miehet -radiodokumentti

”Miehen työ -teemasta toteutettiin myös radiodokumentti Metsien miehet. Dokumentti osoittaa hyvin sen, kuinka metsämiesten työnkuvan muutos kuvastaa koko Suomen muutosta. Ohjelmassa murrosajasta kertovat vanhan ajan metsätyömies Erkki Kiiskinen, metsäkoneyrittäjä Jarkko Sopanen, Teollisuusliiton sopimusasiamies Jari Sirviö ja Ponsse Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Juha Vidgrén.”

Sami Juola, vastaava tuottaja

Ohjelma on kuunneltavissa Yle Areenassa >

Dokumentti on Suomen Metsämuseo Luston ja Ylen Dokumenttiryhmän yhteistuotantoa.

Metsätyömies tupakkatauolla, karvalakki päässä.

Miehen työ -kuvagalleria