Koneaika

Näyttely keskittyy puunkorjuun koneellistumiseen sekä metsätalouden ja -teollisuuden kehittymiseen 1950-luvulta alkaen. Lisäksi näyttelyssä kurkistetaan varhaisiin koneellistamiskokeiluihin sekä esitellään modernimpaa puunkorjuutekniikkaa ja tulevaisuuden visioita.

Koneaika näyttelytila uudistuu ja muuttuu uuden, keväällä 2024 avautuvan ydinnäyttelyn Savotta -osioksi. Tämän johdosta osa koneista on siirretty pois näyttelitiloista.

Lustolaisten vinkit näyttelyyn

Kävelevä metsäkone Plusjack Luston Koneaika-näyttelyssä. Etualalla koura, sen takana itse kone yksi jalka ilmaan nostettuna.

Kävelevä metsäkone Plusjack

”Näyttelymme yksi ehdoton suosikki on kävelevä metsäkone Plusjack. Sen kehitti vuonna 1999 Plustech, nykyisin John Deere -konserniin kuuluvan Timberjackin tutkimus- ja kehitysyksikkö. Plusjack-metsäkone oli edellä aikaansa 1990-luvun alussa, eikä se koskaan päässyt tuotantoon. Prototyyppi osoittaa kuitenkin selvästi pyörättömyyden edut: ympäristöä säästävä metsäkone pystyy toimimaan jyrkässä ja epätasaisessa maastossa, liikkumaan mihin suuntaan tahansa ja kääntymään paikallaan. Kone ei myöskään jättänyt jälkiä maastoon. Tämä kuriositeetti on kuitenkin jättänyt jännittävän jäljen metsäalan historiaan.”

Tuomas Juva, amanuenssi