Vanha savotta

Näyttelyosiossa on esillä savotoille ja uittoon liittyvää aitoa esineistöä sekä kuva- ja filmimateriaalia, jotka kertovat elävällä tavalla suomalaisen metsätyön ja uiton pitkästä historiasta sekä niihin liittyvästä elämäntavasta.

Lustolaisten vinkit näyttelyyn

Vesipasa

”Hevosvetoista vesipasaa käytettiin varsiteiden jäädyttämiseen lähinnä täällä Itä-Suomessa sekä Pohjois-Suomen savotoilla. Jääteiden avulla tukkikuormassa olevat reet luistivat paremmin ja urakka sujui joutuisammin. Veden pumppaamiseen avannosta käytettiin puista mäntäpumppua ja noin 1,5 kuutiometrin vesimäärällä saatiin jäädytettyä noin kilometri, puolitoista varsitietä.”

Tuomas Juva, amanuenssi

 

Puinen, jalaksilla kulkeva vesipasa, taustallaan mustavalkoinen valokuva jossa vesipasa on hevosen perässä ja sillä jäädytetään tietä.

Yläpuolelta otettu kuva uiton pienoismallista, ympärillä koululaisia ja vanhempia miehiä kertomassa pienoismallista.

Uiton pienoismalli

”Luston suurin pienoismalli esittelee uittoa Saimaalla 1930-luvulla. Vitriinin äärellä hahmottaa hyvin uiton eri työvaiheet ja kokonaisuus tulee konkreettiseksi sekä se on helppo omaksua pienoismallin avulla. Uiton aikakausi oli 1800-luvun lopulta aina 1950-luvulle saakka. Ensin päättyivät paljon työvoimaa vaatineet purouitot ja vähitellen myös uitot pienemmissä vesistöissä.”

Asta Vaittinen, museopedagogi