Koneaika

Koneaika -näyttely suljettu yleisöltä 2.5.-15.6.2023 uudistustöiden vuoksi.

Näyttely keskittyy puunkorjuun koneellistumiseen sekä metsätalouden ja -teollisuuden kehittymiseen 1950-luvulta alkaen. Lisäksi näyttelyssä kurkistetaan varhaisiin koneellistamiskokeiluihin sekä esitellään modernimpaa puunkorjuutekniikkaa ja tulevaisuuden visioita.

Lustolaisten vinkit näyttelyyn

Moottorisahatorni

”Luston moottorisahatornissa on esillä 120 moottorisahaa ja ne on sijoitettu torniin merkeittäin ja aikajärjestyksessä. Tornista näkee siten yhdellä silmäyksellä sahojen kehityskaaren ensimmäisistä, painavista noin 20 kiloisista konejärkäleistä aina 1980-luvun kevyempiin, muutaman kilon painoisiin koneisiin asti. Sahojen merkit ovat monille tuttuja: McCulloch, Homelite, Stihl, Dolmar, Husqvarna, Jobu… Tornista löytyy myös neuvostoliittolainen moottorisaha Druzhba – nimi tarkoittaa ystävyyttä.”

Maria Smirnova, museo-opas

Erimerkkisiä moottorisahoja koottuna korkeaksi torniksi Luston Koneaika-näyttelyssä.

Kävelevä metsäkone Plusjack Luston Koneaika-näyttelyssä. Etualalla koura, sen takana itse kone yksi jalka ilmaan nostettuna.

Kävelevä metsäkone Plusjack

”Näyttelymme yksi ehdoton suosikki on kävelevä metsäkone Plusjack. Sen kehitti vuonna 1999 Plustech, nykyisin John Deere -konserniin kuuluvan Timberjackin tutkimus- ja kehitysyksikkö. Plusjack-metsäkone oli edellä aikaansa 1990-luvun alussa, eikä se koskaan päässyt tuotantoon. Prototyyppi osoittaa kuitenkin selvästi pyörättömyyden edut: ympäristöä säästävä metsäkone pystyy toimimaan jyrkässä ja epätasaisessa maastossa, liikkumaan mihin suuntaan tahansa ja kääntymään paikallaan. Kone ei myöskään jättänyt jälkiä maastoon. Tämä kuriositeetti on kuitenkin jättänyt jännittävän jäljen metsäalan historiaan.”

Tuomas Juva, amanuenssi