Kohti näyttelyuudistusta: liitonarkin purkaminen

Luston uudistuminen otti heti alkuvuodesta 2021 näkyvän harppauksen, kun liitonarkiksi kutsuttu näyttelyrakenne purettiin pois museon huoltotauon aikana. Vuoden 1999 näyttelyuudistuksen yhteydessä rakennettu liitonarkki tarjosi parinkymmenen vuoden ajan erityisesti vaihtuville erikoisnäyttelyille vitriinejä ja seinäpinta-alaa. Kaksikerroksisena rakennelmana se kirjaimellisesti liitti yhteen museon eri kerrokset ja antoi kävijöille erilaisen reitin alas näyttelytiloihin. Liitonarkissa oli myös esillä Luston perusnäyttelyn Metsän antimet-osio, josta monelle kävijälle jäi varmasti mieleen ainakin aito pontikkapannu ja täytetyt karhut.

Suorakaiteen muotoinen rakenne näyttelytilassa. Etualalla jaloilleen noussut, täytetty karhu.

Vuonna 1999 valmistunut näyttelyrakenne sai lustolaisilta kutsumanimen liitonarkki.

Vauhdikas purkutyö

Luston kiinteistömestari oli kutsunut liitonarkin purkutalkoisiin mukaan Punkaharjun reserviläiset, jotka ovat aiemminkin olleet auttamassa museon eri projekteissa. Tammikuun seitsemännen päivän aamuna näyttelytiloista alkoikin kuulua melkoinen pauke ja meteli, kun purkutyö saatiin käyntiin. Kertopuupalkeista ja vanerista rakennettu liitonarkki oli kuitenkin ilmeisen helppo ja nopea purkaa, sillä jo muutaman päivän päästä tila oli tyhjennetty. Kuten kaikessa muussakin toiminnassamme, myös tässä suosimme kierrätystä: liitonarkin rakennusmateriaalit jatkavat elämäänsä uusissa projekteissa.

Joukko miehiä purkamassa puista rakennetta näyttelytilasta. Rakenteesta on enää runko jäljellä.

Näyttelyrakenteen purku käynnissä.

Arkkitehtuuri esiin

Vaikka liitonarkin purkaminen veikin paljon seinäpinta-alaa näyttelyiltä, toi se samalla lisää tilan tuntua ja valoa museon pohjakerrokseen. Isokokoinen, kiinteä rakenne aina myös rajoittaa tilan käyttöä näyttelyiden suunnittelussa ja esillepanossa. Liitonarkin purkamisen myötä meillä onkin nyt Lustossa avara ja yhtenäinen näyttelytila, joka myös korostaa museon arkkitehtuuria hienosti. Eikä tila suinkaan pitkäksi aikaa tyhjilleen jäänyt, sillä viime vuonna avattu Miehen työ -näyttely on jo laajentunut entisen liitonarkin paikalle ja on nähtävillä 13.3.2022 asti.

Avartunut näyttelytila

Liitonarkin poistuttua näyttelytila avartui ja upea arkkitehtuuri pääsi paremmin esiin.

 

Asta Vaittinen, museopedagogi

Kuvat: Timo Kilpeläinen

Takaisin