Millainen on metsänomistajan metsäsuhde?

Omistatko metsää? Tuletko omistamaan jossakin vaiheessa metsää? Millaista on olla metsänomistaja? Mitä metsän omistaminen Sinulle merkitsee ja miten se vaikuttaa metsäsuhteeseesi? Millainen on metsäsuhteesi?

Etsin väitöskirjatutkimukseeni haastateltavaksi yksittäisiä metsänomistajia sekä lisäksi metsänomistajaperheitä, joissa metsänomistaminen on siirtynyt, siirtymässä tai sen haluttaisiin siirtyvän suvussa eteenpäin. Haastattelut voidaan tehdä etänä.

Onko perheessäsi ja suvussasi siirtynyt Sinulle metsänomistamiseen liittyviä tietoja, taitoja, arvoja, merkityksiä ja käytäntöjä? Haluatko itse siirtää näitä eteenpäin? Vai koetko metsänomistuksen taakaksi tai koetko epävarmuutta jouduttuasi metsänomistajaksi? Omistatko metsää, jossa et ole koskaan käynyt? Olen kiinnostunut myös metsänomistajista, joista on tullut metsänomistajia vastentahtoisesti, haluamattaan, pyytämättä ja yllätyksenä.

Voit omistaa metsää paljon, keskimääräisesti tai vähän ja käyttää metsääsi taloudellisesti, virkistykseen tai suojella metsääsi, voit olla tekemättä mitään tai tehdä monia asioita metsääsi liittyen.

Olen tutkimuksessani kiinnostunut kaikenlaisista metsänomistajista ja metsänomistajuuteen liittyvistä kokemuksista, ajatuksista ja tunteista sekä metsänomistajuuden erilaisista merkityksistä yksilön elämässä sekä siitä, miten metsänomistaminen vaikuttaa yksilön metsäsuhteeseen. Olen kiinnostunut kuulemaan juuri Sinun metsänomistajatarinasi!

Osallistu Metsänomistajan metsäsuhde -tutkimukseeni ja ilmoittaudu haastateltavakseni 31.5.2020 mennessä: karhunko@student.uef.fi tai p. 050 328 9644. Yhteydenotossasi kerro lyhyesti itsestäsi metsänomistajana; millainen metsänomistaja olet?

Haastattelut toivon voivani aloittaa alkukesän 2020 aikana. Haastattelut voidaan tehdä etänä esimerkiksi puhelimessa tai muulla tavalla ja myöhemmin koronatilanteen helpotuttua kasvokkain Sinulle sopivassa paikassa.

Haastatteluaineistoa käytän tieteellisessä tutkimuksessa luottamuksellisesti ja kunnioittaen eikä henkilö- tai muita yksityistietoja paljasteta. Tutkimuksen päätyttyä haastatteluaineisto tallennetaan luvallasi metsäkulttuuriperintönä osaksi Suomen Metsämuseo Luston museokokoelmia.

Haastatteluaineiston keruu liittyy Itä-Suomen yliopistossa valmisteilla olevaan perinteentutkimuksen väitöskirjatutkimukseeni ”Metsänomistajan metsäsuhde”.

Tutkimukseni on osa Metsäsuhteet yhteiskunnallisessa muutoksessa -tutkimushanketta 2019-2022, jota rahoittaa Metsämiesten Säätiö.

Kuva: Koivuntaimien täydennysistutusta perheen omin voimin Eurassa 1998. Kuva: Markku Eskola / Markku Eskolan kokoelma / Lusto.

 

Reetta Karhunkorva
FM, väitöskirjatutkija
Itä-Suomen yliopisto, Sosiaalisten ja kulttuuristen kohtaamisten tohtoriohjelma / Metsäsuhteet yhteiskunnallisessa muutoksessa -tutkimushanke 2019-2022
karhunko@student.uef.fi
puh. 050 328 9644
http://www.metsäsuhteita.fi/tutkimus
@karhunkorva

 

Takaisin