Vuosi 2017 Suomen Metsämuseo Lustossa kasvun vuosi

TIEDOTE

8.1.2018 Punkaharju

LUSTOSSA KASVUN VUOSI: METSÄT JA METSÄSUHTEET KIINNOSTIVAT LAAJASTI

Vilkkaana ja toiminnantäyteisenä vuonna 2017 Suomen Metsämuseo Lustossa vieraili 39 296 kävijää. Kasvua edellisestä vuodesta oli lähes 25 %. Kesäkuussa järjestetyt Metsäkulttuuripäivät houkuttelivat paikalle miltei 6000 metsäkulttuurin ystävää. Luston uutena johtajana aloitti 1.9.2017 metsänhoitaja Pekka Äänismaa.

Lusto nosti Suomen itsenäisyyden juhlavuonna esille elävän, kehittyvän ja moniarvoisen metsäsuhteen ja haastoi kaikki pohtimaan ja vahvistamaan omaa suhdettaan metsään Suhteessa metsään -kampanjan Metsie-kuvankeruulla ja Metsäsuhdeklinikalla sekä erikoisnäyttelyillä ja tapahtumilla.

Lustossa avattiin vuonna 2017 kuusi erikoisnäyttelyä. Luston näyttelyiden kestosuosikki Hiljaisuuden huone päätettiin sulkea ja uuden virtuaalisen luontoelämyksen suunnittelu ja yhteistyökumppaneiden etsintä käynnistettiin. Museokokoelmat täydentyivät vuoden aikana useilla laajoilla lahjoituskokonaisuuksilla.

Luston valtakunnallinen metsäkulttuurin ja metsäsuhteiden asiantuntijarooli vahvistui. Lusto valittiin jäseneksi maa- ja metsätalousministeriön asettamaan metsäneuvostoon ja Lusto oli mukana laatimassa kansalliseen metsästrategiaan liittyvää metsäkulttuuriohjelmaa. Lusto tuotti myös yhdessä Suomen Metsäyhdistyksen kanssa Metsäsuhteiden kenttä -julkaisun. Lusto ja Suomen Metsäyhdistys käynnistivät niin ikään MMM:n rahoittaman kaksivuotisen Kestävästi metsäsuhteessa -hankkeen. Metsämiesten Säätiön rahoittamassa Luston Metsäsuhteita-hankeessa kehittettiin ja lanseerattiin metsäsuhdeajattelua, jonka kotipesänä toimii Luston ylläpitämä metsäsuhteita.fi-sivusto.

Luston aloitteesta suomalainen metsäsuhde valittiin Unescon Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Opetus- ja kulttuuriministeriön 23.11.2017 hyväksymään luetteloon metsäsuhdetta haki Luston johdolla laaja joukko metsätoimijoita.

Luston johtama Myrskyn merkit -hanke käynnistyi. Monitieteellisen ja -taiteellisen työryhmän toimesta hankkeessa kokeillaan uudenlaisia taiteen tekemisen tapoja ja toteutetaan näyttelyllinen ja toiminnallinen Myrskyasema: eri taiteenlajien, luonnontieteen ja kulttuurintutkimuksen tulkinta myrskystä ja sen kokemisesta. Suomen Kulttuurirahaston rahoittamaa hanketta voi seurata Myrskykanavalta osoitteesta myrskynmerkit.fi.

Luston vuosittainen huoltotauko alkaa 8.1.2018, josta lähtien näyttelyt ja museokauppa ovat suljettuina yleisöltä kolme viikkoa. Museon tallennus-, kokoelma- ja asiantuntijatyö sekä tulevien näyttelyiden ja tapahtumien suunnittelu jatkuvat huoltotauon aikana normaalisti. Lusto avataan jälleen tiistaina 30. tammikuuta. Vuoden ensimmäinen erikoisnäyttely Suden paluu avataan 1. helmikuuta.

Tiedote- ja kuvamateriaali:

www.lusto.fi

www.lusto.fi/yhteystiedot/medialle/

Lisätietoja: Johtaja Pekka Äänismaa, p. 050 378 4033, pekka.aanismaa@lusto.fi

Takaisin