Peli haastaa empaattiseen metsäkeskusteluun

Empatiataiteilija Enni-Kukka Tuomala tuo Suomen Metsämuseo Luston uudistuvaan ydinnäyttelyyn vuonna 2024 erilaisia arvoja luotaavan teoksen, joka tarjoaa leikkisän ja kollektiivisen empatiakokemukseen.

Tuomalan pelillinen teos kutsuu museovierailijoita tutkimaan eri näkökulmia ja kokemuksia metsästä, astumaan eri rooleihin, erilaisten henkilöiden, lajien, olentojen tai luonnonilmiöiden asemaan ja seikkailemaan eri tilanteissa. Yhteinen pelillinen kokemus avaa uudenlaisen tilan omien metsäsuhteiden tutkimiselle sekä eri arvojen ymmärtämiselle niin nykypäivän kuin tulevaisuuden metsässä. Samalla se luo raamit empaattiselle metsäkeskustelulle. Teos perustuu suomalaisten aitoihin metsäsuhdetarinoihin, joita on kerätty 2020-luvulla. Vuonna 2024 valmistuva teos koostuu puusta valmistetusta veistosmaisesta installaatiosta ja pienemmistä pelillisistä elementeistä.

Enni-Kukka Tuomala on Lontoossa asuva suomalainen, ja maailman ensimmäinen empatiataiteilija. Tuomalan monitieteellinen taide perustuu tutkimukseen ja vuorovaikutukseen. Hän on keskittynyt empatian vahvistamiseen eri yhteisöissä niin ihmisten kuin ei-ihmisten välillä sekä empatian, ja sen vaikutusten tutkimiseen yksilön, yhteisön, ympäristön ja globaalien ilmiöiden tasolla. Hänen työnsä käsittelevät empatian, tilan, kulttuurin ja järjestelmien välisiä suhteita tila- ja paikkasidonnaisten teosten, osallistavien installaatioiden ja esineiden avulla. Viime vuosina Tuomala on laajentanut työskentelyään ihmisten välisestä empatiasta ihmisen ja luonnon väliseen empatiasuhteeseen. Lustoon tuleva uusi teos jatkaa Tuomalan ”metsäempatiaan” ja ”empatian ekosysteemiin” keskittyvää taiteellista tuotantoa ja tutkimusta.

Tuomalan teoksia on ollut esillä tunnetuissa museoissa, kuten Tate Liverpool (2022), The Design Museum (2021) ja Philadelphia Museum of Art (2019–20). Kesällä 2021 Tuomala edusti Suomea London Design Biennale näyttelyssä teoksella “Empathy Echo Chamber “, yhteistyössä Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutin ja Suomen Lontoon Suurlähetystön kanssa. Tuomala on valmistunut taiteiden maisteriksi Royal College of Art:sta ja Oxfordin Yliopistosta sekä tieteiden maisteriksi Imperial College London:sta.

Luston uusi ydinnäyttely avautuu yleisölle kesäksi 2024, ja uudistustyö etenee museossa vaiheittain vuosien 2023–2024 aikana. Ydinnäyttelyuudistus toteutetaan Suomen Kulttuurirahaston Museovisio-hankkeena.

Enni-Kukka Tuomalan verkkosivut: www.ennikukka.com

Lisätietoja:
Museopedagogi Asta Vaittinen, Suomen Metsämuseo Lusto
asta.vaittinen@lusto.fi, puh. 044 491 0610

Takaisin