Paavo Halonen – Veistoksia ja esinekoosteita

TIEDOTE
26.4.2018 Punkaharju

PAAVO HALONEN – VEISTOKSIA JA ESINEKOOSTEITA
Näyttely Suomen Metsämuseo Lustossa 27.4.2018–6.1.2019

Paavo Halosen näyttely nostaa agraarin menneisyyden taiteeksi.

Muholan kylästä Enonkoskelta kotoisin oleva Paavo Halonen (s. 1974) on viimeisen viidentoista vuoden aikana tullut tunnetuksi herkistä, menneisyyden käyttöesineistä kootuista installaatioistaan. Halonen opiskeli Savonlinnan taidelukiossa ja Turun piirustuskoulussa. Helsingissä asuva Halonen viettää suuren osan kesistään kotipaikkakunnallaan Enonkoskella.

Paavo Halosen teoksissa mennyt aika asettuu muistojemme ikuiseen kesään, loppumattomaan poutapäivään, jossa lempeä tuuli leyhyttää puidenlatvoja. Hän käsittelee näitä muistoja taiten, nostaen esille menneen arjen esineet ja työstäen niistä nostalgisia ja herkkiä teoksia. Samalla teokset esittävät kriittisiä kysymyksiä. Kirpputoreilta löytyneistä täytetyistä linnuista useat ovat tänä päivänä uhanalaisia. Miksi ihmiset ovat heittäneet ne pois? Miksi ihminen on toiminnallaan saattanut linnut uhanalaisiksi? Kuinka paljon suomalainen kunnioittaa luontoa?

Taiteilijan teoksiinsa nostamat esineet ovat sitä menneisyyttä, jota me haikailemme, ja jossa emme käytännössä halua enää elää. Jokainen vanhan kansan esine reestä leipätelineeseen herättää muistoja, mutta samalla olemme valmiit heittämään kyseiset esineet nurkistamme tunkiolle.

Halosen teokset nostavat esiin kysymyksen; kuinka paljon meillä on enää yhteistä menneisyytemme kanssa? Useat teoksissa käytetyt esineet ovat jääneet nykykatsojalle tuntemattomiksi, niiden käyttötarkoitus on alkanut hämärtyä. Voimme arvailla esineiden käyttötarkoituksia tai voimme vain ihailla niiden estetiikkaa. Teoksiksi nostettuna esineet aloittavat uuden kertomuksen.

Luston näyttely on täydellinen ylisukupolviselle näyttelykokemukselle. Isovanhemmat voivat kertoa teosten pohjana olleista esineistä nuoremmille sukupolville ja välittää tietoa, joka usein on unohtunut kertoa.

Näyttely on toteutettu Keskitien Tukisäätiön ja opetus- ja kulttuuriministeriön tuella sekä
yhteistyössä taidenäyttelykuraattori Liisa Heikkilä-Palon kanssa. Näyttelyssä on teoksia yksityis- ja museokokoelmista. Teoksia ovat lainanneet kokoelmistaan Espoon modernin taiteen museo EMMA, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Keravan taidemuseo, Nykytaiteen museo KIASMA ja Pro Artibus -säätiö.

Teksti: Antti Kauppinen, tietokirjailija, kirjailija, MA

Kuva- ja tiedotemateriaali: www.lusto.fi/yhteystiedot/medialle

Lisätietoja:
Paavo Halonen, paavohalonen.com
p. 045 630 2052, paavohalonen@gmail.com

Näyttelypäällikkö Reetta Karhunkorva, Lusto – Suomen Metsämuseo
p. 050 328 9644, reetta.karhunkorva@lusto.fi

Takaisin