Myrskyasema

TIEDOTE
25.4.2019 Punkaharju

 

Myrskyasema

Näyttely Suomen Metsämuseo Lustossa 26.4.2019–12.1.2020

Jännittävässä ja elämyksellisessä näyttelyssä pääset tutustumaan myrskyihin ja myrskykokemuksiin.

”Olin yksitoistavuotias. Muistan sen suurmyrskypäivän kesällä heinäkuussa vuonna 1936. Taivas pimeni uskomattoman synkäksi. Kun myrsky puhkesi, suuren talon peltikatto ulvoi ja rymisi pelottavasti tuulen voimasta. Olen nyt 90-vuotias, mutta eipä tuo heinäkuun 1936 myrsky ole unohtunut mielestäni.”

–   Heinäkuun 1936 myrsky Käkisalmessa, Myrsky! -keruu 2016, SKS ja Lusto

Myrskyasema yhdistää taiteen, luonnontieteen ja kulttuurintutkimuksen, luoden täysin uudenlaisen näyttelykokonaisuuden, joka kertoo muun muassa myrskyjen historiasta ja synnystä, ilmastonmuutoksesta sekä ihmisten myrskykokemuksista ja -muistoista. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa.

Myrskyaseman taiteilijat ovat kuvanveistäjä Petri Eskelinen, kuvataiteilijat Antti Laitinen, Taneli Rautiainen ja Juhana Moisander sekä äänitaiteilija Hanna Rajakangas ja teatteri-ilmaisun ohjaaja, koomikko ja kirjoittaja Juuso Kekkonen.

Eri taiteenlajeja yhdistävässä näyttelyssä pääsee näkemään muun muassa, kuinka ulkona raivoava myrsky vavisuttaa kodin pöytää tai kokea hetken, jolloin puu kaatuu myrskyn voimasta. Myrsky museon sisällä esittäytyy valoteoksena, ja videoprojisoinnin avulla pääsee tutustumaan elämykselliseen myrskyn vangitsemiseen – menetelmään, joka pohjautuu säämagiikan uskomuksiin.

Myrskyn ennustajan stand-up ottaa kantaa ilmastonmuutokseen teatteritaiteen keinon. Ilmatieteen laitoksen Sääpäivystys tarjoaa näyttelyssä tutkimustietoa myrskyistä ja ilmastonmuutoksesta.

Myrskyasema on tuotettu osana Luston johtamaa Myrskyn merkit -hanketta (2016–2019), joka sai Suomen Kulttuurirahaston Taide²-rahoituksen. Hankkeessa on hyödynnetty Luston ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran myrskykokemusten keruussa (2016) tallennettua aineistoa.

Myrskyn merkit -hankkeen työryhmä ja Myrskyaseman taiteilijat: Luston vastaava metsäkulttuuriasiantuntija Reetta Karhunkorva ja kehittämisjohtaja Leena Paaskoski, Ilmatieteen laitoksen tiedetoimittaja Tiina Ervasti ja ukkos- ja myrskytutkija Terhi Laurila, kuvanveistäjä Petri Eskelinen, kuvataiteilijat Antti Laitinen, Juhana Moisander ja Taneli Rautiainen, äänitaiteilija Hanna Rajakangas, teatteri-ilmaisun ohjaaja, koomikko ja kirjoittaja Juuso Kekkonen sekä Ursan myrskybongausjaoston valokuvaaja ja teknologiakonsultti Janne Kommonen.

Näyttelyn on tuottanut Lusto – Suomen Metsämuseo.

Kuva- ja tiedotemateriaali: www.lusto.fi/yhteystiedot/medialle

 

Lisätietoja:

Vastaava metsäkulttuuriasiantuntija Reetta Karhunkorva, Lusto – Suomen Metsämuseo

p. 050 328 9644, reetta.karhunkorva@lusto.fi

Takaisin