Matkakohdeopastusta Savonlinnassa mobiililaitteeseen

Savonlinnassa on julkaistu testauskäyttöön joukko mobiiliopastusreittejä ja kohdeopastuksia. Mobiiliopastus on kuunneltava äänimuotoinen opastus, jota voi käyttää helposti puhelimella tai muulla mukana kulkevalla laitteella paikan päällä. Testireitit on luotu IZI.TRAVEL -alustaan. Opasteita pääsee kuuntelemaan lataamalla sovelluksen puhelimeen.

Julkaisut reitit ovat “Punkaharjun muuttuva maisema” ja “Karjalankallion huilaus”. Lisäksi opastusta löytyy Riihisaaren ulkoalueelta sekä poimintana muutamia Suomen Metsämuseo Luston kiinnostavimpia kohteita. Opastukset ovat käytettävissä suomeksi, englanniksi, venäjäksi ja saksaksi.

Punkaharjun muuttuva maisema -reitti johdattaa läpi harjualueen maisemien. Se valottaa Punkaharjun maisemaa ja sen muutosta, mutta myös sitä kuinka ihmisen suhde Punkaharjuun ja luontoon laajemminkin on muuttunut ajan saatossa. Reitti seurailee Harjutietä ja Topeliuksenpolkua, joten sen voi kiertää esimerkiksi pyöräillen. Karjalankallion huilaus -opastuksessa pohditaan luonnon hyvinvointivaikutuksia helpon 1,2 km mittaisen reitin varrella. Metsähallitus tulee kunnostamaan Karjalankallion huilauksen polut myöhemmin kesän ja syksyn aikana vaativan tason esteettömäksi reitiksi. Kunnostus tehdään erillisrahoituksen turvin.

Opastukset ovat toteuttaneet yhteistyössä Metsähallitus, Suomen Metsämuseo Lusto sekä Savonlinnan Hankekehitys Oy Kaakkois-Suomi – Venäjä raja-alueyhteistyöohjelman Sustain Pro -hankkeen puitteissa. Testausvaiheen jälkeen toimijat voivat itsenäisesti tuottaa mobiiliopastussisältöjä sovellukseen. IZI.TRAVEL on ilmainen palvelu ja sovellus, jota käyttävät miljoonat ihmiset ympäri maailman. Tehtyjen reittien uskotaan näin löytävän mukavasti käyttäjäkuntaa. Reitit löytyvät myös Visit Savonlinna-palvelusta ja toimijoiden sivuilta.

Opastussisältöjen tekeminen nyt testatulla tavalla on edullista ja jakelu ilmaista. Testauksessa kerätään kokemuksia ja toivotaan, että esimerkiksi kylätoimikunnat ja yhdistykset ja käyntikohteiden ylläpitäjät innostuvat tekemään Savonlinnassa omia opastettuja kierroksia. Savonlinnan Elinkeinopalvelut on luonut toimijoita varten ohjeen, joka löytyy elinkeinopalvelujen nettisivulta.

Mobiiliopastusten koontisivu Visit Savonlinna-palvelussa.

Testausvaiheen kokemusten perusteella opastuksia päästään laajentamaan sekä kouluttamaan toimijoita opastusten tuottamiseen.

Lisätietoja
Pellervo Kokkonen, Savonlinnan Hankekehitys Oy
pellervo.kokkonen@savonlinna.fi
Linkki Mobiiliopastukset Savonlinnassa -ohjesivuun

Takaisin