Luston erikoisnäyttelyissä myyttisiä veistoksia metsän kätköstä ja nostalgista ajankuvaa

Tiedote

Luston pääerikoisnäyttelyt ammentavat teemansa metsästä. Dokumentaariset mustavalkovalokuvat tarjoavat ajankuvaa 1970-luvun metsätyöstä, ja samanaikaisesti pääsee sukeltamaan metsän myyttisyyteen taiturimaisten, luonnonmateriaaleista valmistettujen veistosten kautta.

Metsänkätkö

Kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Jenni Tieahon yksityisnäyttely Metsänkätkö avautuu 30.4.2021 alkaen. Näyttelyn teokset ovat vaikuttavia, luonnollisen kokoisia veistoksia hevoshahmoista ja suurikokoisista takeista. Teokset on muotoiltu luonnonmateriaaleista muun muassa punoen ja ommellen.

Tieahon mukaan kätkö on muilta piilotettu arvokas tai tarpeellinen asia, joka olisi tarvittaessa tarkoitus ottaa myöhemmin esille. Ihmiset kätkevät tunteitaan muilta ja myös itseltään: rakkautta, syyllisyyttä, surua ja iloa.

Jenni Tieaho (s. 1969) on kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija, jonka työskentely pohjautuu luonnonmateriaalien taitavaan käyttöön. Metsään liittyvä mytologia sekä suomalainen kansanperinne ovat hänelle tärkeitä inspiraation lähteitä.

Jenni Tieaho, taustalla tuohesta tehty takki.

Kuvaaja: Timo Kilpeläinen/Lusto

 

Miehen työ – Suomi taitekohdassa 1970

Vuonna 2020 avattu Miehen työ -valokuvanäyttely jatkaa uudistuneena 13.3.2022 saakka. Näyttely tarjoaa koskettavia valokuvia metsätyöntekijöistä ja työn murroksesta viiden vuosikymmenen takaa. Aineisto pohjautuu Metsäntutkimuslaitoksen Suomalainen metsätyömies -tutkimusraporttiin ja sen yhteydessä koottuun laajaan valokuva-aineistoon vuosilta 1970–1971.

Nostalgisista kuvista välittyy väkevänä raskaan työn arki iloineen ja suruineen – metsissä, taukotuvissa ja tienpäällä. Lisäksi näyttely tarjoaa pilkahduksia myös metsämiesten perhe-elämästä vaativan työn varjossa.

Esillä on noin sata mustavalkoista valokuvaa, ja näyttely on toteutettu yhteistyössä Ylen ja Einari Vidgrén säätiön kanssa.

Lähikuva nauravasta hattupäisestä miehestä, tautalla metsää
Kuvaaja: Aarne Reunala

Näyttelyt 2021

  • Jenni Tieaho – Metsänkätkö30.4.2021–31.3.2022
  • Miehen työ 13.3.2022 saakka
  • Kulota – Valokuvia tulen hyödyntämisestä metsänhoidossa 2.1.2022 saakka
  • Jätkän kulttuuripäivät – legendaarinen metsätapahtuma 1967–2000, pienoisnäyttely 2.1.2022 saakka
  • Laaja perusnäyttely ympäri vuoden

Linkki näyttelyiden kuviin.

Lisätietoja:
Taiteilija Jenni Tieaho
040 72 72 609, jenni@jennitieaho.fi

Johanna Lehto-Vahtera
vastaava sisältöasiantuntija, näyttelyuudistuksen projektipäällikkö, Suomen Metsämuseo Lusto
044 080 0227, johanna.lehto-vahtera@lusto.fi

 

Takaisin