Luonnon konserttisali saapuu Punkaharjulle lauantaina

Pieni suuri pölyttäjä Suomen luonnon päivän audiovisuaalisen lavateoksen sankarina

Luonnon konserttisali kertoo suuria tarinoita pienen sankarin avulla. Millainen on kartanokimalainen ja mitä sen avulla on opittavissa pölyttäjien ja luonnon monimuotoisuuden merkityksestä – tämä selviää Luonnon konserttisali -tapahtumassa Punkaharjulla 28.8. Metsähallituksen Luontopalvelut tuo Suomeen latvialaisen suositun tapahtumakonseptin, joka yhdistää luontotietoa ja taidetta.

Kaikille avoimessa ulkoilmatapahtumassa kasvatetaan luontotietoutta elävän musiikin, visuaalisen elämyksellisyyden, tarinallisuuden ja ympäristökasvatuksen keinoin. Kartanokimalaiseen tutustuminen käynnistyy iltapäivän toiminnallisilla rasteilla kello 16. Päivä huipentuu auringon laskiessa alkavaan konserttiin, joka kruunaa kokemuksen kertomalla kimalaisen tarinan musiikin, valotaiteen ja tanssin keinoin. Luonnon konserttisalin rastit on sijoitettu kävelymatkan etäisyydelle Luston rautatieasemasta, joten tapahtumaan voi saapua myös junalla. Illan konsertti järjestetään Suomen Metsämuseo Luston kentällä. Tapahtuma päättyy kello 22.

”Suomen Luonnon päivä muistuttaa luonnon monimuotoisuuden korvaamattomuudesta. Luontokato on ajanut pölyttäjät yhä enemmän ahdinkoon, minkä myötä myös ruoantuotantomme vaarantuu. Pölyttäjien suosimia elinympäristöjä on kunnostettava ja suojeltava, jotta pölyttäjillä on paremmat mahdollisuudet löytää ravintoa ja pesäpaikkoja”, sanoo Punkaharjun tapahtumaan osallistuva ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen.

Työtä pölyttäjien eteen tehdään muun muassa hoitamalla perinnebiotooppeja raivaamalla, laiduntamalla ja niittämällä. Myös ihmisen luomia ympäristöjä ja tavallisen ihmisen lähiympäristöä voidaan muokata luonnon monimuotoisuuden ja pölyttäjien hyväksi.

Tanssija Kaisa Niemi nähdään kimalaiskuningattarena

Lauantaina Punkaharjulla nähtävän audiovisuaalisen taideteoksen toteuttaa taiteellinen tuotantoyhtiö Artlab. Kartanokimalaisen elämänkaarta kuvaavan musiikkiteoksen ovat säveltäneet ja tapahtumassa esittävät muusikot Ringa Manner ja Max Lilja. Kimalaiskuningattaren roolin tanssii Punkaharjulta kotoisin oleva tanssija-koreografi Kaisa Niemi.

”Oli monelta kannalta kiinnostavaa päästä tekemään koreografiaa kimalaisesta. Ensiksi tuli ajateltua kimalaisia ja muita pölyttäjiä, miten tärkeitä ne ovat meille ja meidän ravinnollemme. Toiseksi tuli seurattua aivan eri tavalla niiden menoa luonnossa, miten upeita eläimiä ne ovat ja myös aika hellyttäviä niiden mönkeröidessä kukkien sisällä ja määrätietoisesti lentäessä omia reittejään. Kiinnostavaa oli myös kuulla faktoja niiden elämästä, kuten miten ne viestivät toisilleen reiteistä. Hyvänä runkona liikkeellistä maailmaa suunniteltaessa oli kimalaisen kaari vuodenajasta toiseen ja suurena vaikuttajana liikkeeseen tietysti myös Max Liljan ja Ringa Mannerin upea musiikki”, tanssija Kaisa Niemi kertoo.

”On upeaa ja jännittävääkin tulla esiintymään vanhoille kotikulmille. Olen myös iloinen ja ylpeä Punkaharjusta, että siellä järjestetään tämänkaltaisia tapahtumia. Ja ei myöskään voisi olla hienompaa ympäristöä Luonnon konserttisalille kuin Punkaharjun maisemat”, Kaisa Niemi jatkaa.

Musiikkiteoksen ja samoin koko tapahtuman tietopohjan luomiseen ovat osallistuneet kimalaistutkija Olli Loukola Oulun yliopistosta sekä Metsähallituksen Luontopalvelujen suojelubiologit. Tapahtuman rahoittaa Koneen Säätiö.

Tapahtumassa korostetaan koronaturvallisuutta

Tapahtumajärjestämisessä noudatetaan paikallisviranomaisten ohjeistuksia. Paikalle saapuvaa yleisöä kehotetaan muistamaan turvavälit, kasvomaskit ja käsihygienia. Iltaesityksen yleisö opastetaan asettumaan piknik-alueelle turvavälein. Tule konserttiin säänmukaisessa vaatetuksessa oman viltin, otsalampun ja piknik-eväiden kanssa. Eväitä voi ostaa myös tapahtuma-alueelta.

Kun muistat nämä, olet mukana turvallisen tapahtuman luomisessa:

  • Mukava nähdä! Tulethan tapahtumaan vain terveenä
  • Ihana väli – turvaväli
  • Kyllä aikaa riittää – malta odottaa vuoroasi
  • Puhtaana käteen! Käytä siis käsidesiä
  • Pidä maskia ulkonakin

Lisätietoja

Luonnon konserttisali
Suomen luonnon päivä (suomenluonnonpaiva.fi)
Suomen luonnon päivän valtakunnallinen tiedote (suomenluonnonpaiva.fi)

Takaisin