Luento Marskin ritareista Lustossa la 13.7. klo 15

Kunniaa Mannerheim-ristin ritareille 

Jatkosodan aikana myönnettiin 191 valiosotilaalle Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-risti ja sen myötä ritarin arvo. Mannerheim-ristin ritarien säätiön hallituksen jäsen tietokirjailija Heikki Lehtonen kertoo Kauko Sorjosen säätiön järjestämällä luennolla valikoituja yksityiskohtia Mannerheim-ristin ritarien taustoista ja saavutuksista.

Luento on lauantaina 13. heinäkuuta kello 15 alkaen Suomen Metsämuseo Luston auditoriossa.

Erityishuomion saavat Mannerheim-ristin ritari numero 138:n Eero Seppäsen (1924-2004) uroteot Siiranmäen taisteluissa kesäkuussa 1944. Hän sai ritarin arvon 19-vuotiaana 4. heinäkuuta 1944. Seppänen tuhosi pikakoulutuksen saatuaan panssarikauhullaan yhden vuorokauden aikana kuusi venäläisten panssarivaunua. Hän haavoittui lievästi, mutta jatkoi panssarijahtia pari päivää myöhemmin. Seppäsen syntymästä on 18. elokuuta kulunut 100 vuotta, ja kuolemasta 2. lokakuuta on vierähtänyt 20 vuotta. Seppänen syntyi ja varttui Luston naapurissa Punkaharjun Putikossa.

Seppänen oli viimeisenä palveluksena Suomen armeijan ylipäällikölle kantamassa viiden muun ritarin kanssa Suomen lipulla verhottua loimukoivuista Mannerheimin arkkua kansallisena surupäivänä 4. helmikuuta 1951.

Sodan jälkeen Seppänen työskenteli isänsä Emilin tavoin And. Auvinen Oy:n omistamalla Putikon sahalla. Hän jäi eläkkeelle 1984.

Yleisöllä on Luston luentotilaisuuteen vapaa pääsy.

lisätietoja: Hannu Teider, asiamies, Kauko Sorjosen säätiö, hannuteider@gmail.com, 0500-605186

Takaisin