ITE Puusta

TIEDOTE
26.4.2018 Punkaharju

ITE Puusta
Näyttely Suomen Metsämuseo Lustossa 27.4.2018–6.1.2019

Maaseudun Sivistysliiton ITE Saimaalla -hankkeen löydöistä koottu näyttely ITE Puusta esittelee eteläsavolaista kansanomaista luovuutta sekä puusta inspiraationsa saanutta ITE-taidetta. Tekijöillä pysyy käsissään niin moottorisahat ja taltat kuin pinsetit ja siveltimet. Monella tekijöistä on takanaan jo vuosikymmenten mittainen tuotteliaisuus.

ITE puusta -näyttelyn pienimpiä teoksia ovat arkkiatri Risto Pelkosen kaarnahahmot, jotka henkilöhistorioineen ja kiehtovine tarinoineen muodostavat 50-luvulle sijoittuvan Tuohelan kylän. Sampo Luukkaisen valokuvien kautta esitellään suurin näyttelyssä mukana oleva kokonaisuus, Esa Heiskasen 40 vuoden aikana Rantasalmelle uppopuusta rakentama HakoApaja. Etelä-Savon ulkopuolelta, Jaalasta, on näyttelyyn kutsuttu Seppo Laatunen komeine presidenttiveistoksineen; viime kesänä Punkaharjulla nähtiin aito Putin. Tällä kertaa komea, kaksimetrinen puu-Putin saa seurakseen presidentit Trump ja Niinistö.

Maaseudun Sivistysliitto kartoitti itseoppineita taiteentekijöitä Etelä-Savon alueelta vuosina 2016–2017 ja vihjeitä saatiin 73 kappaletta. Kartoitushankkeen koordinaattori Minna Tuuva ja Luston näyttelypäällikkö Reetta Karhunkorva kutsuivat näyttelyyn 17 puuta materiaalinaan käyttävää kansantaiteen tekijää ja ITE-taiteilijaa. Näyttely täydentyy kesäksi Luston pihapiiriin pystytettävin veistoksin.

Näyttelyyn osallistuvat: Erik Essell, Esa Heiskanen, Taito Huotarinen, Hannu Hämäläinen, Reijo Höylä, Pertti Karhunen, Seppo Laatunen, Kaarlo Lintunen, Leo Löppönen, Ritva Nurmi, Risto Pelkonen, Marko Ruuskanen, Timo Teittinen, Jussi Tukiainen, Veikko Turtiainen, Asko Vihavainen ja Raimo Vokkolainen.

ITE Saimaalla -hankkeen tärkeimmät rahoittajat ovat Leader-yhdistykset Piällysmies ja Rajupusu.

ITE-taide (ITE=itse tehty elämä): suomalaista nykykansantaidetta, ITE-taiteilijalla ei ole taidealan koulutusta ja harvoin sidonnaisuutta taidemaailmaan.

Kuva- ja tiedotemateriaali: www.lusto.fi/yhteystiedot/medialle

Lisätietoja:
Kulttuurituottaja Raija Kallioinen, Maaseudun Sivistysliitto
p. 040 5636 876, raija.kallioinen@msl.fi

Näyttelypäällikkö Reetta Karhunkorva, Lusto – Suomen Metsämuseo
p. 050 328 9644, reetta.karhunkorva@lusto.fi

Takaisin