Ihmisiä harjulla – Punkaharjun hovikuvaaja Anni Hemminkinen

TIEDOTE

6.6.2018 Punkaharju

 

Ihmisiä harjulla – Punkaharjun hovikuvaaja Anni Hemminkinen

Näyttely Suomen Metsämuseo Lustossa ja Hotelli Punkaharjussa 6.6.2018–6.1.2019

Valokuvaaja Anni Hemminkinen (1879–1966), ”Hemminkisen neiti”, tunnettiin kiertävänä valokuvaajana Punkaharjulla. Anni ikuisti kuviinsa paikkakuntalaisia erityisesti harjualueella, Laukansaaressa, Tuunaansaaressa, Vaahersalossa, Pöllänsaaressa ja Punkasalmella. Usein kuvattavat poseerasivat ulkona, luonnon helmassa. Näyttelyssä on esillä noin sata valokuvaa, yhteensä 614 lasinegatiivin kokoelmasta.

Hemminkisen ottamat kuvat ajoittuvat vuosille 1915–1950. Ura punkaharjulaisten ”hovikuvaajana” loppui kotitalon ja kuvauskaluston paloon noin 1950-luvun alussa.

Anni Hemminkisen lasinegatiivit, joista näyttelyn kuvat on valittu, ”löytyivät” kaksi kertaa. Ensimmäiset lasinegatiivit otti talteen alun perin rouva Helmi Kanerva punkaharjulaisen metsäteknikon talon aitan kivijalasta. Kanerva tallensi aktiivisesti kotiseutunsa historiaa ja oli myös muuten hankkinut Hemminkisen negatiiveja.

Vuonna 2010 Helmi Kanervan poika Nuutti Kanerva ”löysi” edesmenneiden vanhempiensa eläkekodista osan näistä lasinegatiiveista. Vuonna 2015 hän aloitti negatiivien tunnistustyön. Sattumien ja etsintöjen jälkeen loputkin negatiivit löytyivät eläkekodin lisäksi Savonlinnan maakuntamuseosta.

Kuvien tunnistustyö on herättänyt suurta kiinnostusta ja kuluvan vuoden toukokuun loppuun mennessä on jo tunnistettu noin 281 eri henkilöä ja lukuisia eri kuvauspaikkoja. Lisäksi on määritelty monia kuvausaikoja.

Kaksiosaisessa näyttelyssä valokuvia on esillä Hotelli Punkaharjussa ja Suomen Metsämuseo Lustossa. Näyttelyn on tuottanut Lusto osana Punkaharjun kulttuuriseura ry:n kolmivuotista Kotiseutuna kansallismaisema -hanketta (2017–2019), jota rahoittaa Piällysmies ry.

Kuva- ja tiedotemateriaali: www.lusto.fi/yhteystiedot/medialle

 

Lisätietoja:

Hankevetäjä Antti Kanerva, Punkaharjun Kulttuuriseura ry

p. 050 339 5611, anttipute@gmail.com

Näyttelypäällikkö Reetta Karhunkorva, Lusto – Suomen Metsämuseo

p.050 328 9644, reetta.karhunkorva@lusto.fi

Takaisin