Området Punkaharju

Punkaharju naturskyddsområde hör till de äldsta i världen och i dess åsmarker kan man bekanta sig med olika vandringsleder, stigar och historiska objekt.

Naturobjekt

I åsområdets terräng är det lätt att njuta av landskapet på de markerade lederna eller längs stigarna på åsen.

Trädparken

På gångavstånd från Lusto finns en trädpark med över 100 trädarter och korsningar mellan arterna. Parken är en del av Naturresursinstitutets Punkaharju forskningsskogar. I området finns också Finlands högsta träd samt ståtliga gamla lärkträdsskogar.

Läs mer ›

Topelius stig

Topelius stig är en drygt två kilometer lång belyst naturstig i åsområdet. Stigen slingrar sig längs stränderna av Valkialampi och Kaarnalahti väster om vägen Harjutie. På vintern lämpar sig stigen för promenader eller snöskovandringar och skidspåret går också alldeles intill stigen. Stigens startpunkter är Hotell Punkaharju och Kronoparken.

Runebergs kulle

Åsens högsta punkt, Runebergs kulle, ligger 25 meter över sjön. Det är känt att Runeberg besökte åsområdet två gånger i juni 1838 och till nationalpoetens ära har man uppfört en stenhäll.

Tjänster i området


Kulturutbud utan motstycke i kombination med aktiviteter, läckra restaurangupplevelser och ett mångsidigt inkvarteringsutbud gör området till en drömplats för semesterfirare, där avstånden är korta och utbudet är stort – året runt.

Inkvartering

Punkaharju har ett mångsidigt inkvarteringsutbud: högklassiga semesterbostäder, historiska hotell, semesterbyar med full service, ödemarksstugor samt charmiga lantgårdar som erbjuder inkvartering. Campingplatserna betjänar husvagns- och husbilsfolk och tältare.
Bekanta dig med sevärdheterna på Visitpunkaharjus webbplats, på engelska ›

Aktiviteter

Punkaharjuområdet erbjuder mångsidiga rutter både på land och i vatten. Cykel- och friluftsleder, skidspår och långfärdsskridskoleder lockar till äventyr året runt. På sommaren lockar labyrinten av sjöar till fiske, paddling, båtliv och bad.
Bekanta dig med olika aktiviteter på Visitpunkaharjus webbplats, på engelska ›

Restauranger

Restaurangerna i Punkaharju bjuder in till att njuta av Saimens mattraditioner och säsongens läckerheter. Här finns både restauranger som håller öppet året runt och unika objekt som är öppna under sommarsäsongen.
Många utmärkta restauranger på Visitpunkaharjus webbplats, på engelska ›

Tips om Nyslottsregionen av Lustos personal

“I vårt område finns ett rikligt och mångsidigt kulturutbud. Vårt grannmuseum Nyslotts landskapsmuseum Riihisaari ligger bara en knapp halvtimme bort med bil. Bredvid Riihisaari ligger imponerande Olofsborg, världens nordligaste medeltida slott.”
Bekanta dig med områdets övriga utbud på Visit Savonlinnas webbplats

Sari Kotivirta, kommunikationsexpert

Vädret i Punkaharju