Lusto som objekt
Lustos utställningar, samlingar, evenemang, arbetsuppvisningar och temadagar berättar mångsidigt om skogen och skogens betydelse i finländarnas liv. Förhållandet mellan människan och skogen i Finland är unikt – skogen bor i oss.
Statyn Ajomies
På Lustos gård hälsas besökaren först av statyn Ajomies av Herman Joutsen. Skulpturen i naturlig storlek är en hyllning till paret som slitit i skogsarbete, mannen och finnhästen.
Grilltak
I skyddet av Lustos skog finns ett grilltak med brasa där du kan grilla goda korvar. I grilltaket finns ved, ta med dig egen matsäck och utrustning för att göra upp eld.
Museibutik
Lusto shoppen doftar tjära och smakar skog. I shoppen säljs i huvudsak inhemska kvalitetsprodukter med anknytning till skogen. I sortimentet finns dekorations- och bruksföremål, smycken, leksaker, spel, textilier, kort, böcker och temaprodukter från specialutställningar. Kom och gör skogsrelaterade köp åt dig själv eller som gåva. Lusto shop betjänar enligt museets öppettider.
Museirestaurangen Lusto
Fantastisk nordisk, lokal mat i vacker sjönära miljö.
Arkitektur
Byggnaden Lusto, som stod klar 1994, har valts ut som ett prov på den moderna arkitekturen i Finland från 1900-talet. Huvudplanerarna för byggnaden i betong med brädfodring av lärkträd är arkitekterna Rainer Mahlamäki och Ilmari Lahdelma. Den ursprungliga byggnaden är rund, vilket är passande eftersom ordet lusto betyder årsring på finska och trädens årsringar är runda.
Utvidgningsdelen av Lusto öppnades för allmänheten 2008 och i och med de nya byggbestämmelserna kunde man använda mer trä, bland annat i stommen.
Lustos utställningslokaler avviker från traditionella, neutrala museiutrymmen. Man har i Lustos utställningslokaler strävat efter att förlänga skogens intryck till exempel med hjälp av varierande belysning samt utrymmen i olika storlekar och former.
Hållbar turism
I enlighet med Lustos strategi är våra värderingar hållbarhet vid sidan av äkthet och mod. Vi vill leva som vi lär, så vi satsar på hållbara val i all vår verksamhet.
Princip 1:
Vi rekommenderar kollektivtrafik
Lusto är ett utmärkt besöksmål för den miljömedvetna resenären i hemlandet, eftersom Lustos tågstation ligger bara cirka 100 meter från museets entré. Flera tågturer per dag gör det möjligt att göra till exempel en dagsutflykt från huvudstadsregionen till Lusto så att man hinner tillbaka till Helsingfors till kvällen.
Princip 2:
Vi producerar egen solenergi
Hösten 2018 tog Lusto i bruk ett eget solkraftverk. Kraftverkets 250 solpaneler har en toppeffekt på sammanlagt 68 kWp som möjliggör en årlig självförsörjningsgrad på cirka 10 procent i elproduktionen. Kraftverket utnyttjar den senaste intelligenstekniken som optimerar och följer upp energiproduktionen panelvis samt förbättrar systemets brandsäkerhet.
Princip 3:
Vi beaktar energieffektiviteten
Vi fäster uppmärksamhet vid energieffektiviteten genom att reglera fastighetstekniken. Vid uppvärmning använder Lusto förnybar bioenergi som produceras av det lokala regionvärmeföretaget.
Princip 4:
Vi visar vägen till hållbar utveckling
Museet erbjuder årligen verkstäder med ett starkt miljötänkande och hållbar utveckling åt skolelever. I praktiken syns detta bland annat i verkstädernas teman samt till exempel i hobbymaterial där ekologiska naturmaterial gynnas, alltid när det är möjligt.
Princip 5:
Vi föredrar inhemska och miljövänliga produkter
Museibutiken Lusto shop säljer huvudsakligen inhemska kvalitetsprodukter med anknytning till skogen. I produktsortimentet inkluderas helst produkter från producenter i närområdena och produktvalet görs med beaktande av miljöaspekter och inhemska aspekter.
Princip 6:
Vi uppmuntrar till cirkulär ekonomi
Sorteringen av avfall är omfattande och återvinningen effektiv i vårt museum.