Toivoa puusta

Toivoa puusta -näyttely käsittelee puuarkkitehtuuria toivon näkökulmasta. Näyttely tarkastelee puurakentamista aina varhaisista saavutuksista tekoälyn tuottamaan tulevaisuuden arkkitehtuuriin.

Akolan kartanon päärakennus, Ii. Kuva: Teemu Kurkela

Teemaa tutkitaan lukuisista eri näkökulmista ja näyttelyssä on esillä muun muassa rakkauskirjeitä, videoteoksia ja musiikkia.

Puunkäyttö on yksi näkökulma ilmastonmuutos- ja metsäkeskustelussa. Puu ei yksin toimi ratkaisuna rakentamisen haasteissa, mutta se on tärkeä osa metsien käyttöön liittyvää keskustelua ja voi toimia suunnannäyttäjänä tulevaisuuden rakentamisessa.

“Toivo on mielentila, jota ilman arkkitehtuuria ei voi syntyä, koska arkkitehtuurin näköala on aina kohti tulevaisuutta. Jos ei ole toivoa eli tulevaisuudenuskoa, ei ole arkkitehtuuriakaan.” – Juhani Pallasmaa

Toivoa puusta -näyttelyn on tuottanut Arkkitehtuurimuseo ja näyttelyn on kuratoinut kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi. Kokonaisuus on toteutettu ympäristöministeriön puurakentamisen toimenpideohjelman tuella.

Näyttelyn tekemiseen ovat osallistuneet

Aalto-yliopiston Wood Programin opiskelijat 2020–2021. Mikko Aaltonen. Tytti Arola. Antti Auvinen. Finnish Architects Declare Climate and Biodiversity Emergency -liike, Netta Böök. Gretel Hemgård. Reetta Karhunkorva ja Johanna Lehto-Vahtera, Suomen Metsämuseo Lusto. Riikka Karjalainen, Kehittyvä kerrostalo -hanke. Tommi Kinnunen. Matti Johannes Koivu. Olavi Koponen. Olli-Paavo Koponen. Teemu Kurkela. Pia Kuurma ja Pelastetaan vanhat talo -Facebook-ryhmä. Marko Lamberg, Ihminen, aika, maisema -projekti. Anssi Lassila. Lars-Erik Mattila. Anne Mustarastas ja Saara Salmi. Joar Nango. Petter Nissinen. Tuula Närhinen. Juhani Pallasmaa. Sofie Pelsmakers. Janne Pihlajaniemi ja Oulun yliopiston arkkitehtiopiskelijat. Pudasjärven hirsikampuksen 5A ja 5B -luokat. Muistot eivät pala -kuorodraama, Virpi Suutari. Rakennuskulttuuritalo Toivo. Wood for Good -tutkimusryhmä.

Toivoa puusta -näyttelyn alkuperäisen näyttelysuunnitelman tekivät arkkitehti Maiju Suomi ja graafinen suunnittelija Jussi Karjalainen. Näyttelyn sovitti Luston näyttelytiloihin arkkitehtuurimuseon vastaava näyttelymestari Timo Vikkula.

Näyttely on esillä Lustossa 28.4.2022-26.3.2023.