Metsänkuninkaan syntymäpäivä. Nallekarhu 120 vuotta!

Vuonna 2022 nallekarhun syntymästä tulee kuluneeksi 120 vuotta, ja nallen historiaan sukelletaan savonlinnalaisen keräilijän Käpy Taruksen nallekokoelman avulla.

Näyttelyssä esillä olevat nallet kuuluvat Taruksen suureen leikkikalukokoelmaan, joka sisältää yli 400 nallea.

Käpy Taruksen keräilyharrastus alkoi aikuisena 1980-luvun puolivälissä ja seuraavalla vuosikymmenellä huvila Suruton Savonlinnassa toimi Taruksen suosittujen leikkikalunäyttelyiden estradina. Näyttelytoiminta jatkui Savonlinnassa vuoteen 2016 asti.

Nallekarhun syntymävuosi on erikoinen, sillä nalle syntyi samanaikaisesti saksalaisessa Steiffin leikkikalutehtaassa ja Yhdysvalloissa vuonna 1902. Nallekarhu, englanniksi teddybear, sai teddy-etuliitteen presidentti Theodor Rooseveltin mukaan. Roosevelt osallistui karhunmetsästykseen Missisippissä, mutta kieltäytyi ampumasta kiinniotettua eläintä. Tapauksesta tehty pilapiirros kuvasi teddy-karhun, ja sen pohjalta leikkikalutehdas lanseerasi ensimmäisen nallekarhun nimeltä ”Teddy’s Bear”. 120 vuoden aikana teddykarhu on tullut tunnetuksi ympäri maailmaa lukemattomina erilaisina versioina.

Esillä olevat nallet ovat Riihisaaresta Savonlinnan museosta, ja ne ovat osa Käpy Taruksen 5 000 leikkikalua kattavaa kokoelmaa.

Näyttely on esillä Lustossa 28.4.-2.10.2022